Перейти до основного вмісту

Гідроліз солей

 

Гідроліз солей.

Під час розчинення речовин у воді відбувається не лише фізичний процес – а саме самочинний розподіл частинок однієї речовини між частинками іншої речовини, а й хімічний процес – взаємодія розчинюваної речовини з водою.
Реакцію солей з водою називають гідролізом.
Гідроліз – це хімічна реакція між іонами солі і молекулами води, в результаті якої утворюється малодисоційована сполука

 

1. Гідроліз солей. Типи гідролізу

Гідролізом солі називається взаємодію йонів солі з йонами води, яка приводить до утворення слабкого електроліту і зміни рН середовища.

Гідролізу піддаються солі, до складу яких входять катіони слабких основ, або аніони слабких кислоти, або і ті, і інші одночасно. Ці йони зв'язуються з йонами води H+ або OH- з утворенням слабкого електроліту, в результаті чого порушується рівновага електролітичноїдисоціації води

H2O H + + OH-

У розчині накопичуються йони H+ або OH-, надаючи йому кислу або лужну реакцію. Солі, утворені сильною основою і сильною кислотою (NaCl, NaNO3, K2SO4, BaCl2, LiNO3), гідролізу не піддавалося. У цьому випадку ні катіон, ні аніон солі НЕ будуть зв'язувати йони води в малодисоційовані продукти, тому рівновага дисоціації води не порушується. Реакція середовища в розчинах таких солей нейтральна, pH ~ 7

Можна виділити три типи гідролізу: гідроліз по аніону, гідроліз по катіону, гідроліз по аніону і по катіону.

 

2. Гідроліз по аніону

Гідроліз по аніону відбувається в розчинах солей, що складаються з аніонів слабких кислот і катіонів сильних основ (CH3COOK, KNО2, Na2CO3, Na3PO4). В цьому випадку аніон слабкої кислоти зв'язується з йонами Н+ води з утворенням слабкого електроліту.

Як приклад розглянемо гідроліз нітриту калію KNО2. Ця сіль утворена сильною основою KOH і слабкою кислотою HNО2. При розчиненні в воді KNО2 повністю дисоціює на йони K+ і NО2-. Катіони K+ не можуть зв'язувати йони OH- води, так як KOH – сильний електроліт. Аніони NО2- зв'язують йони H+ води, в результаті чого в розчині з'являються молекули слабкої кислоти HNО2 і гідроксид-йони OH-.

Порядок складання рівнянь гідролізу наступний:

а) записуємо рівняння дисоціації солі і підкреслюємо йон, який може утворити з йонами води (Н+ або ОН-) слабкий електроліт:

KNO2 = K+ + NO2

б) складаємо короткий йонне рівняння:

NO2 + НОН HNO2 + OH

в) складаємо повне рівняння реакції. Для цього додаємо до лівої і правої частин короткого йонного рівняння йони, які не зазнають в результаті гідролізу ніяких змін. У розглянутому прикладі це катіони калію:

K+ + NО2 + H2O HNО2 + K+ + OH

г) складаємо молекулярне рівняння гідролізу. Для цього йони з повного йонного рівняння з'єднуємо в молекули:

KNО2 + H2O HNО2 + KOH.

Продукти гідролізу – слабка нітритна кислота HNО2 і калій гідроксид КОН.

Солі, утворені сильною основою і слабкою багатоосновної кислотою, гідролізуються ступінчасто. Гідроліз протікає в основному по першій ступені, результатом є утворення кислих солей:

Na2S = 2Na+ + S2−

S2− + НOН HS + OH pH > 7

2Na+ + S2- + H2O Na+ + HS + Na+ + OH

Na2S + H2O NaHS + NaOH

Продуктами гідролізу є кисла сіль натрій гідросульфід NaHS і натрій гідроксид NaOH.

 

3. Гідроліз по катіону

Гідроліз по катіону відбувається в розчинах солей, що складаються з катіонів слабких основ і аніонів сильних кислот (NH4Cl, CuSO4, FeCl3, AlCl3, Pb (NO3)2, ZnSO4). У цьому випадку катіон слабкої основи зв'язується з йонами ОН- води з утворенням слабкого електроліту. Так, гідроліз цинк сульфату може бути представлений рівняннями:

ZnSO4 = Zn2+ + SO42−

Zn2+ + HOН ZnOH+ + H+ рН < 7

2Zn2+ + 2SO42− + 2H2O 2ZnOH+ + SO42− + 2H+ + SO42−

2ZnSO4 + 2H2O (ZnOH)2SO4 + H2SO4

Продуктами гідролізу є основна сіль цинк гідроксисульфат (ZnOH)2SO4 і сірчана кислота H2SO4.

 

4. Гідроліз по катіону і по аніону

Гідроліз по аніону і катіону одночасно відбувається в розчинах солей, утворених слабкими основами і слабкими кислотами (NH4NO2, Al2S3, Fe(CH3COO)3, CH3COONH4). У цьому випадку з водою взаємодіє як катіон слабкої основи, так і аніон слабкої кислоти, наприклад:

NH4CH3COO = NH4+ + CH3COO

NH4+ + HOН NH4OH + H+

CH3COO + HOН CH3COOH + ОН

NH4+ + CH3COO + H2O NH4OH + CH3COOH

NH4CH3COO + H2O NH4OH + CH3COOH

Продуктами гідролізу є слабка кислота CH3COOH і слабка основа NH4OH. Реакція середовища близька до нейтральної, pH ~ 7.

 

5. Повний гідроліз солей

Як правило, гідроліз – оборотний процес. У перших двох випадках рівновага сильно зміщене вліво – в сторону малодисоційованих молекул води, в третьому – вправо, в бік утворення продуктів гідролізу – двох слабких електролітів.

Практично необоротно гідролізуються тільки ті солі, продукти гідролізу яких видаляються з розчину у вигляді нерозчинних або газоподібних сполук. Солі, які піддаються необоротному гідролізу, неможливо отримати в результаті реакції обміну в водних розчинах. Наприклад, замість очікуваного Cr2S3 при змішуванні розчинів CrCl3 і Na2S утворюється осад Cr(OH)3 і виділяється газоподібний H2S:

2CrCl3 + 3Na2S + 6H2O = 6NaCl + 2Cr(OH)3↓ + 3H2S↑

 

6. Рівновага гідролізу

На рівновагу гідролізу впливають температура і концентрація. Зсув рівноваги гідролізу відбувається відповідно до принципу Ле Шательє. Гідроліз – це реакція, зворотна нейтралізації, а нейтралізація – екзотермічний процес, отже, гідроліз – ендотермічний. Тому збільшення температури підсилює гідроліз, тобто зміщує рівновагу вправо. При постійній температурі рівновагу гідролізу можна змістити вправо і тим самим посилити гідроліз, розбавляючи розчин водою і видаляючи продукти гідролізу. Гідроліз уповільнюється (рівновага зміщується вліво), якщо збільшувати концентрацію продуктів гідролізу.

Завдання: Опрацюйте параграф 12

Перегляньте відеоурок за посиланням👇

Всеукраїнська школа онлайн

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Хімічні елементи

Від стародавніх мислителів у хімію перейшло крім слова «атом» слово «елемент», що означає – «складова частина». Філософи стародавньої Греції вважали, що всі речовини побудовані з чотирьох елементів, взятих у різних пропорціях. Це – земля, повітря, вогонь і вода. У XVII столітті англійський вчений Роберт Бойль спростував вчення про чотири елементи. У давні часи люди були знайомі з 11 хімічними елементами. Починаючи з XVIIІ століття кількість відомих елементів швидко зростає. Нині їх відомо 112. Упродовж 1998-2000 років вчені добули елементи з порядковими номерами 114, 116, 118. У природі існують різні атоми або хімічні елементи, які відрізняються між собою зарядом ядра, атомною масою, здатністю сполучатися з іншими атомами та інше. Заряд ядра визначається числом протонів, що міститься в ньому. Для хімічної класифікації атомів важливий саме заряд ядра. Вид атомів із певним зарядом ядра називають  хімічним елементом . Цікаво відзначити, що поза Землею у межах, досяжних для спостереження,

Біогаз

  Альтернативні джерела енергії на сьогоднішній день — не примха, а сувора необхідність. Високі (і продовжуючі рости) ціни на електрику і газ сильно б’ють по кишені і змушують підприємців шукати оптимальну заміну традиційним способам обігріву та освітленню площ. Перспективним, вигідним і зручним варіантом може стати біогазова установка. Така споруда дозволяє утилізувати відходи, а також отримувати на виході метан і екологічно чисте добриво — суцільна вигода, як не крути. Традиційно в сільській місцевості існує кілька способів опалення приміщення і нагріву води: за допомогою природного газу, електрикою або по-старому — дровами. Перший спосіб зручний в тому випадку, якщо неподалік є газове родовище, в іншому випадку доводиться доплачувати ще за транспортування. Але навіть з переплатою такий варіант вигідніше, ніж використання електроприладів, накручуючих лічильник так, що бюджет тріщить по швах. Що ж до дідівського методу — ціна також залежить від транспорту. Будь-яке перевезення, будь т